Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ.

Στις 28 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Δευτέρα, το Γυμνάσιό μας συμμετείχε στον επίσημο εορτασμό των προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων Αγίων Τριών Ιεραρχών με την πραγματοποίηση Αρτοκλασίας και παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της ενορίας του Σχολείου μας, Αγίου Φανουρίου και Ιωάννου Προδρόμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η θεολόγος μας Σμαράγδα Φαρίδου.

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος, οι κήρυκες του Χριστιανικού και Ελληνικού Πνεύματος, οι αιώνιοι οδηγοί και παιδαγωγοί της ανθρωπότητας, οι ακριβείς φύλακες των Αποστολικών Παραδόσεων.
Για τον κάθε ένα υπάρχει χωριστή εορτή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία για να προλάβει διαίρεση των πιστών εξαιτίας της διαμάχης σχετικά με το ποιος από τους Τρεις Ιεράρχες και Πατέρες είναι μεγαλύτερος, καθιέρωσε κοινή εορτή και για τους Τρεις στις 30 Ιανουαρίου.
Η εορτή καθιερώθηκε κατά τα μέσα του 11ου αιώνα από το Μητροπολίτη Ευχαιτων Ιωάννη το Μαυρόποδα. Όπως σημειώνει ο εισηγητής της εορτής σε επίγραμμά του, με την ενέργειά του αυτή απέβλεπε στο να προτυπώσει τους Τρεις αυτούς μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς διδασκάλους, ως τους κατ'εξοχήν υπέρμαχους του Τριαδικού Δόγματος......