ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩN. 2009 - 2010: 1. «Οδοιπορικό με τον Απ. Παύλο:Από τη Νάπολη (Καβάλα) ως τη Βέροια» . 2. Η ΕΝΟΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ Η ΕΝΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΧΕΡΣΟ -ΚΙΛΚΙΣ).

1. «Οδοιπορικό με τον Απ. Παύλο από τη Νεάπολη (Καβάλα) ως τη Βέροια»:
Υπεύθυνοι Προγράμματος: Σμαράγδα Φαρίδου, ΠΕ01 ως Συντονίστρια, Γεώργιος Γρηγοριάδης, ΠΕ03, Χριστίνα Γιαννακούλα, ΠΕ13.

α) Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας, Φίλιπποι-φυλακή Απ. Παύλου,
Καβάλα -Βήμα Απ. Παύλου.
Η πρώτη εκδρομή μας πραγματοποιήθηκε στις  5 Μαρτίου 2010. Επισκεφθήκαμε το χωριό Λυδία, όπου ξεναγηθήκαμε στον Ι.Ν. Αγίας Λυδίας , είδαμε το Βαπτιστήριο και περπατήσαμε στη φύση. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τους Φιλίππους, όπου το αρχαίο θέατρο, η φυλακή του Απ. Παύλου και οι Χριστιανικές παλαιοβασιλικές. Τέλος, στην Καβάλα, ξεναγηθήκαμε στο Βήμα του Απ. Παύλου.  
β) ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΟΒΡΑ – ΒΗΜΑ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ- ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ –ΒΕΡΟΙΑ.
Για το τεύχος που συγγράψαμε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος λάβαμε την ευλογία και τις ευχές του Παναγιωτάτου Ιεράρχη μας Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης,  κ. Ανθίμου.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά με το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Προσκυνήσαμε στο καθολικό της Μονής και γίναμε δεκτοί από τους φιλόξενους μοναχούς στο αρχονταρίκι της Μονής, όπου μας μίλησε ένας Μοναχός για την ιστορία της Μονής και του Αγίου Νεομάρτυρος Λουκά του Ιατρού, τα Λείψανα του οποίου φυλάσσονται στη Μονή.
Η 2η εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ τάξης  στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Οδοιπορικό με τον Απ. Παύλο από τη Νεάπολη (Καβάλα) ως τη Βέροια», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.
Τους μαθητές συνόδευσαν στην εκδρομή μαζί με την υπεύθυνο θεολόγο και συντονίστρια του προγράμματος Σμαράγδα Φαρίδου (ΠΕ1), οι καθηγητές Αθηνά Καρδαρά (ΠΕ2), Στυλιανός Ξυνόγαλος (ΠΕ19) και Κυριακή Παπαδοπούλου (ΠΕ12).
Η Ιερά Μονή Δοβρά βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Βέροιας, σε μια κατάφυτη πλαγιά του Βερμίου, στο δρόμο από Βέροια για Νάουσα. Είναι το αγαπημένο μοναστήρι των Βεροιωτών: ταυτισμένο με τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Μακεδόνων και την Επανάσταση της Νάουσας. Λόγω της στρατηγικής θέσης της, και καθώς είναι κρυμμένη καλά από τους γύρω δασωμένους λόφους, στις 20 Φεβρουαρίου 1822 οι Ναουσσαίοι οπλαρχηγοί Λάζος Ραμαντάνης, Δημήτριος Σιουγκάρας και Τσάμης Καρατάσος έκαναν τη Μονή στρατηγείο και ορμητήριο εναντίον των Τούρκων.
Η Ιερά Μονή Δοβρά - κτισμένη ανάμεσα σε λόφους - έχει άπλετη θέα στον απέραντο κάμπο της Ημαθίας.
Επόμενος σταθμός μας το Βήμα του Απ. Παύλου στη Βέροια: Από όλες τις περιοχές που επισκέφθηκε ο Απ. Παύλος το Βήμα στη Βέροια είναι μία από αυτές την οποία γνωρίζουμε ως ακριβή θέση, διότι εδώ, σε ανασκαφές, αποκαλύφτηκαν τα τρία μαρμάρινα σκαλιά ρωμαϊκού κτίσματος, πάνω στα οποία μίλησε ο Απόστολος.
Τελευταίος σταθμός μας το Βυζαντινό Μουσείο, όπου ξεναγηθήκαμε στους τρεις ορόφους του νεόκτιστου κτιρίου. Θαυμάσαμε τα εξαιρετικά εκθέματα και την άψογη οργάνωση της ξενάγησης, μετά το πέρας της οποίας, παρακολουθήσαμε μια ταινία σχετικά με την ιστορία του Βυζαντινού Μουσείου Βεροίας.
Το Μουσείο αυτό εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2002. Βρίσκεται στον παλαιό μύλο του Μάρκου, δίπλα στα τείχη της Βέροιας. Είναι ένα τριώροφο κτίριο που δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον πλούτο των μνημείων της Βέροιας και της περιοχής της, που χρονολογούνται από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο και να προβάλει την παράδοση της περιοχής.
Στον ελεύθερο χρόνο μας περιηγηθήκαμε την πόλη της Βέροιας. Στο πάρκο «συναντήσαμε»  το Νεοέλληνα ποιητή και πεζογράφο Δημήτριο Βικέλα, από τη Σύρο. Ο πατέρας του λογοτέχνη, ο Μανουήλ Μπικέλας, ήταν από τη Βέροια , ενώ η μητέρα του, η Σμαράγδα, καταγόταν από τη μεγάλη Ηπειρώτικη οικογένεια Μελά.
Εμείς, οι Μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας διότι μέσω αυτού του πολιτιστικού προγράμματος, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας, όχι μόνο διαβάζοντας εγχειρίδια ή ψάχνοντας ιστοσελίδες, αλλά και ερευνώντας τα κείμενα της Αγίας Γραφής στο πρωτότυπο, αλλά κυρίως έχοντας και μία βιωματική εμπειρία των όσων ερευνήσαμε. Και βεβαίως, ως Μακεδόνες Μαθητές, αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που έχει περάσει από τα μέρη μας «ο Πρώτος μετά τον Ένα», ο Απόστολος Παύλος.

2. Η ΕΝΟΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ Η ΕΝΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ:

Πολιτιστικό πρόγραμμα της Γ΄ Γυμνασίου σχολικού έτους 2009 -2010. Επισκεφτήκαμε στις 16 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη, το Χέρσο στο Κιλκίς και μας μίλησε ο Πατήρ Ιωάννης του ενοριακού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και ο Σεβασμιώτατος Πολυανής, Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου, κ. Εμμανουήλ, αφού επισκεφθήκαμε και τον Μητροπολιτικό Ναό του Κιλκίς.
Να πώς περιγράφουν οι ίδιοι οι Μαθητές την εργασία τους:

©Οι Μαθητές της Γ΄ τάξεως του 2ου  Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε να

ασχοληθούμε με το θέμα της ενορίας στο χωριό και της ενορίας στην πόλη. Η εργασία μας αυτή

έχει το πρωτότυπο στοιχείο ότι δε βασίζεται στην αντιγραφή πληροφοριών από το διαδίκτυο,

αλλά στην επί τόπου έρευνα των ομάδων εργασίας. Χωρισμένοι σε μικρές ομάδες,

επισκεφθήκαμε τους ενοριακούς ναούς στους οποίους ανήκουμε, αφού στο Πειραματικό

Γυμνάσιο φοιτούμε Μαθητές διαφορετικών ενοριών. Άλλες ομάδες ήταν ολιγομελείς, άλλες

πολυπληθείς.  Η κάθε ομάδα  εργάστηκε βάσει ερωτηματολογίου, και ηεργασία έχει τον

προσωπικό χαρακτήρα των Συμμαθητών μας που την έφεραν σε πέρας. Με την ομαδική

αυτή εργασία μάθαμε να συγχρωτιζόμαστε με πρόσωπα διαφορετικού χαρακτήρα από

εμάς και να αναγνωρίζουμε τις ιδιαίτερες ικανότητες του άλλου.