Στη σελίδα αυτή δημοσιεύουμε την εργασία τριων αρίστων μαθητριών του Γ2΄, της Ειρήνης, της Μαρίας - Κωνσταντίνας και της Μαργαρίτας. Σας παρουσιάζουμε την εργασία έτσι ακριβώς όπως την έγραψαν οι μαθήτριες, χωρίς να παρέμβουμε στο κείμενο ή να διορθώσουμε ο,τιδήποτε.
Εργασία Θρησκευτικών - Επιμέλεια Εργασίας:
Νικούλη Ειρήνη, Νέλλα Μαρία - Κωνσταντίνα, Νάστου Μαργαρίτα.
Τμήμα: Γ2΄ , Σχολείο: 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, σχολικό έτος: 2011 - 12,
Διδάσκουσα μαθήματος: κα Σμαράγδα Φαρίδου.
Ο Πατήρ Παύλος, η Μαρία και η Ειρήνη.
Σ’ αυτή την εργασία θα αναφερθούμε σε έναν από τους σημαντικότερους ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης, την Αγία Τριάδα, καθώς επίσης και στην ενορία της. Σύμφωνα με το Βασικό Ερμηνευτικό Λεξικό του φιλολόγου Ν. Βαρμάζη ο όρος "ενορία" σημαίνει την ορισμένη τοπική περιφέρεια ναού , όπου κατοικούν χριστιανοί που υπάγονται σε αυτόν .
Ο ναός της Αγίας Τριάδος διαθέτει πλούσιο ιστορικό παρελθόν το οποίο ξεκινάει από το 1832 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Παρακάτω θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του ναού σε μορφή σχεδιαγράμματος.
—1832: κατασκευή του πρώτου ναού όπως αναφέρεται σε μια μεταλλική επιγραφή η οποία σώζεται σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (ΙΜΘ).
—1925: καταστροφή του Ιερού Ναού από πυρκαγιά όπου κάηκε το ξύλινο τέμπλο της.
—1936: ολοκλήρωση καταστροφής του ναού από τον σεισμό που έγινε τότε στη Χαλκιδική πλήττοντας και την Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά λόγω σοβαρών ζημιών που υπέστη ,γκρεμίστηκε ένα μέρος του ναού (πιο συγκεκριμένα ο τρούλος του) και στη θέση του χτίστηκε μια βασιλική χωρίς τρούλο.
—Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι οι εργασίες κατασκευής του ναού σταματούν λόγω της μεσολάβησης του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου.
—1956: ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος επί Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Παπαγεωργίου.
—1967: ίδρυση της χορωδίας της Αγίας Τριάδος από τον κ Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, την οποία σήμερα διευθύνει ο αδελφός του κ Βασίλειος Παπακωνσταντίνου.
—1990:ίδρυση του πρώτου παρεκκλησίου της Αγίας Σολομονής(1η Αυγούστου), η οποία έγινε ύστερα από την ανακάλυψη της θαυματουργού εικόνας της Αγίας και του ιαματικού αγιάσματος από έναν Τούρκο ο οποίος θέλησε να κάνει κάποιες εργασίες στο κτήμα του. Ακόμη ο ναός διαθέτει το παρεκκλήσι του αγίου Σάββα ( 5 Δεκεμβρίου) το οποίο αποτελεί μια προέκταση του ναού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄- ΔΙΑΚΟΝΙΑ
Ορισμός της εννοίας «διακονία»
Ορισμός της εννοίας «διακονία»
Διακονία είναι το αξίωμα και το λειτούργημα του διακόνου, προσφορά υπηρεσίας σε συνάνθρωπο, ως χριστιανικό καθήκον. Επίσης είναι και το έργο που γίνεται με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Έτσι λοιπόν και ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδος συμβάλλει ενεργά σε πολλούς τομείς της.
Α. ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδος προσφέρει μεγάλη στήριξη και βοήθεια στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, πραγματοποιώντας ερανικές επιτροπές με τις οποίες συγκεντρώνεται κάποιο ικανοποιητικό χρηματικό ποσό το οποίο χρησιμοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες των απόρων και για συντήρηση του ναού. Επίσης, πολλοί ιερείς επισκέπτονται ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, και τους υποστηρίζουν ηθικά εξομολογώντας τους και μεταλαμβάνοντάς τους. Ένας άλλος τομέας είναι ο ρουχισμός στον οποίο οι ενορίτες προσφέρουν στην εκκλησία ρούχα τα οποία δε χρησιμοποιούν πλέον ,για να δοθούν στους φτωχούς. Τέλος, ο πιο σημαντικός τομέας της διακονίας είναι το συσσίτιο που εξασφαλίζει δωρεάν φαγητό σε αυτούς που δεν έχουν.
Η Αγία Τριάδα προσφέρει αρκετές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες τα νέα παιδιά έρχονται σε πιο κοντινή επαφή με το Θεό όπως προαναφέραμε. Οι τομείς στους οποίους χωρίζεται η διακονία προς νέους θα παρουσιαστούν στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθούν λίγα λόγια για τη χορωδία της Αγίας Τριάδος η οποία είναι διεθνώς γνωστή ήδη από την ίδρυση της . Αρχικά, τα μέλη της χορωδίας αποτελούνταν από αγόρια ,όμως σήμερα τα μέλη είναι μεικτά. Η χορωδία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου δίνει παγκοσμίως συναυλίες με ελληνικό ,ξένο και κλασσικό ρεπερτόριο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η ενεργή συμμετοχή της στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής.
Ο Ιερός Ναός εκτός από όλα τα παραπάνω, εκδίδει τη «Φωνή Κυρίου» η όποια διανέμεται κάθε Κυριακή στους πιστούς που εκκλησιάζονται καθώς και το «Ημερολόγιο» κάθε έτος.
Κεφάλαιο Γ΄:
Η Συνέντευξή μας από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Παύλο:
Ερώτηση 1) Κάθε πόσο πρέπει ένας νέος να εξομολογείται;
Είτε μεγάλος είναι είτε νέος είναι θα πρέπει να ρωτήσει πρώτα την ψυχή του. Αν τη νιώθει βαριά τότε θα αποφασίσει από μόνος του για την επίσκεψη του στον πνευματικό.
Ερώτηση 2) Λόγω των πολλών δραστηριοτήτων των εφήβων δεν βρίσκουν χρόνο να εξομολογηθούν ή να συμμετάσχουν σε κάποιο άλλο μυστήριο της εκκλησίας. Αυτό θεωρείται αμαρτία;
Αυτό προπαντός θεωρείται φθηνή δικαιολογία, διότι για όλες τις δραστηριότητες βρίσκουν χρόνο ενώ για να αφιερωθούμε έστω και μισή ώρα στο Θεό πιάνουμε τον εαυτό μας να μην διαθέτει έστω και τον ελάχιστο. Αυτό το επισήμανε και ο Χριστός λέγοντας την παραβολή του Μεγάλου Δείπνου όπου προσκάλεσε όλο τον κόσμο κι εκείνοι με τη σειρά τους προφασίστηκαν διάφορες δικαιολογίες για να το αποφύγουν.
Ερώτηση 3) Μερικά παιδιά σήμερα παραμελούν την προσευχή. Ποιες λύσεις θα προτείνατε πάνω σ ΄ αυτό το θέμα;
Όπως δεν ξεχνάμε να φάμε και να χορτάσει το σώμα μας έτσι δεν πρέπει να ξεχνάμε να προσευχόμαστε, διότι η προσευχή είναι η πνευματική τροφή του ανθρώπου, ο διάλογος που κάνουμε με το Θεό Πατέρα όπου του καταθέτουμε τις σκέψεις μας, τους προβληματισμούς μας και ελπίζουμε στη βοήθειά Του. Ένας γέροντας μοναχός σε μια συζήτηση που είχα μαζί του μου αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο προσεύχεται. Μια προσευχή πολύ σύντομη και καθόλου κουραστική: «Σε ευχαριστώ Θεέ μου που με ανέχεσαι». Η προσευχή είναι ένας λόγος καρδιάς.
Ερώτηση 4) Κάποια παιδιά για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω δεν διαθέτουν την δυνατότητα να πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία . Τι θα προτείνατε ,ώστε αυτά τα παιδιά να διατηρήσουν στενή τη σχέση τους με το Θεό και να μην απομακρυνθούν από αυτόν;
Ο Θεός φτιάχνοντας τον κόσμο τις έξι ημέρες εργάστηκε και την έβδομή αναπαύτηκε. Αυτήν την ανάπαυση έχει ανάγκη και ο σύγχρονος άνθρωπος. Έτσι, μέσα στα τόσα εικοσιτετράωρα που διαθέτει η εβδομάδα αξίζει να αφιερώσει έστω και μια ώρα στο Θεό.
Ερώτηση 6) Πολλά παιδιά στην ηλικία μας κρατούν αρνητική στάση απέναντι σε διάφορα θρησκευτικά θέματα π.χ. αμφισβητούν την διακονία και το έργο της εκκλησίας. Τί θα προτείνατε εσείς από τη δική σας πλευρά για να αποδείξετε ότι η άποψη τους είναι λανθασμένη;
Ο απόστολος Φίλιππος ,όταν ήθελε να γνωρίσει ο φίλος του ο Ναθαναήλ τον Χριστό του είπε «έρχου και ίδε». Αυτό προτείνουμε και στους νέους: να έρθουν και να δουν από κοντά το έργο της εκκλησίας .Δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική για κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε. Έργο της εκκλησίας εκτός από τον λατρευτικό τομέα τον οποίο καλύπτει όλες τις μέρες της εβδομάδας (Θείες Λειτουργίες , Αγρυπνίες , απόδειπνο , παρακλήσεις) έχει και άλλες δραστηριότητες αφιερωμένες ειδικά για τους νέους όπως χορωδίες ,φροντιστηριακά μαθήματα ,θεατρικές ομάδες , κατασκηνώσεις ,διδασκαλίες χορού , μαθήματα αγιογραφίας και ξένων γλωσσών καθώς και άλλες ασχολίες που ενδιαφέρουν τους νέους όπως ομάδες ποδοσφαίρου ,βόλεϊ και μπάσκετ. Η ενορία της Αγίας Τριάδος έρχεται πρώτη στα ενοριακά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης.
(Το Β΄Κεφάλαιο είναι πλούσιο φωτογραφικό υλικό).
(Το Β΄Κεφάλαιο είναι πλούσιο φωτογραφικό υλικό).