ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ EL GRECO. ΜΙΑ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ.
(ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ. 
Εμείς, οι μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, να εκπονήσουμε μία εργασία με θέμα τους θρησκευτικούς πίνακες του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως El Greco.
Η εκπόνηση αυτής της εργασίας στοχεύει πρωτίστως σε μία περισσότερο εμπειρική εντρύφηση στις σελίδες της Αγίας Γραφής για να βρούμε το γεγονός που ακριβώς παρουσιάζεται στον πίνακα. Στοχεύει επίσης σε μία διαθεματική προσέγγιση ενός θρησκευτικού θέματος, από πλευράς θεολογικής, εικαστικής, ιστορίας της τέχνης,  αλλά και γνώσης της ισπανικής ως ξένης γλώσσας. Αυτό το τελευταίο ενθουσίασε ιδιαιτέρως όσους από τους συμμαθητές μας θα ήθελαν να  ασχοληθούν με την ισπανική ως ξένη γλώσσα. Μέσω αυτής της εργασίας των Θρησκευτικών αισθανόμαστε ότι μας ανοίγονται πολλά παράθυρα στη γνώση!!!
Σύμφωνα με τα προγραμματισμένα στάδια υλοποίησης της εργασίας μας: α. θα συλλέξουμε το υλικό μας είτε από βιβλία τέχνης είτε από ιστοσελίδες, β. θα το μελετήσουμε και θα το ερμηνεύσουμε με βάση πάντα την Καινή Διαθήκη, ώστε να άπτεται το θέμα μας και στο αντίστοιχο αναλυτικό πρόγραμμα της τάξεώς μας, γ. θα παραγάγουμε το πόνημά μας, στο οποίο θα υπάρχουν και τα συμπεράσματα της έρευνάς μας και η αυτοαξιολόγησή μας και τέλος, δ. θα παρουσιάσουμε την εργασία μας δημόσια με προβολή Power Point, αλλά και εκδίδοντας ένα αντίστοιχο σύγγραμμα.
Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι στην εργασία αυτή των Θρησκευτικών συμμετέχουμε οι Μαθητές με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό και με τη βεβαιότητα ότι συμβάλλουμε στη διάδοση της γνώσης.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ,
η ομάδα[1] «Ελ Γκρέκο», Β΄ τάξη του 2ου Πειραματικού Γ/σίου.

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ:

Μερικά βιογραφικά στοιχεία. (Με μετάφραση στην Ισπανική) :


Γεννήθηκε στον Χάνδακα , το σημερινό Ηράκλειο, το 1541. Nació en Candía, hoy Heraklion, en 1541.
Ο Δομήνικος σπούδασε  ζωγραφική στη γενέτειρά του, την Κρήτη, και έγινε Αγιογράφος της υστεροβυζαντινής τεχνοτροπίας. Doménicos estudió pintura en su isla natal, Creta, y se convirtió en  pintor de iconos en el estilo postbizantino.
Επιμελήθηκαν οι μαθήτριες :
Καραλή Ελένη και Ευαγγελία Ντόζη (Β1΄) -
Νέλλα Μαρία και Νικούλη Ειρήνη (Β2΄).

LÁGRIMAS DE SAN PEDRO.1580.BOWES MUSEUM.BARNARD CASTLE.
Η Μετάνοια του Αγίου Πέτρου. 1580.
Μουσείο BOWES. Μ.Βρετανία.Ελαιογραφία σε καμβά.106χ88 εκ.

Κοιτάζοντας τον πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου: «Η μετάνοια του Αγίου Πέτρου», βλέπουμε την αληθινή μετάνοια από βαθιά,ευσεβή θλίψη.
Ο Απόστολος Πέτρος αρνήθηκε τον Κύριο Ιησού Χριστό τρεις φορές: «αυτή τη νύχτα, προτού λαλήσει ο πετεινός, θα με απαρνηθείς τρεις φορές». Σε μια στιγμή αδυναμίας, ο φόβος τον πρόδωσε… Έκλαψε πικρά για το γεγονός ότι αρνήθηκε τον Κύριο και  Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Ο πίνακας δείχνει τον Πέτρο με δακρυσμένα και μετανοημένα  μάτια να κοιτάει προς τον ουρανό. Παρατηρούμε μεγάλη συγκίνηση και πόνο μέσα στην ψυχή του. Με τα χέρια ενωμένα ο Πέτρος προσεύχεται ζητώντας συγχώρηση από το Θεό. Είναι μόνος και απομονωμένος μέσα στο σκοτάδι. Στο κάτω μέρος της εικόνας ξεχειλίζει ένα δυνατό φως. Βλέπουμε τον ανοιχτό τάφο του Χριστού και έναν Άγγελο που κάθεται στην πόρτα του. Έξω από τον τάφο εμφανίζεται ο Αναστημένος Χριστός. Δηλαδή έρχεται η Αλήθεια, η Σωτηρία και η Συγχώρηση.
Αυτή η εικόνα μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση. Αυτή είναι πραγματικά αληθινή μετάνοια, που χαρακτηρίζεται από μια βαθιά ευσεβή θλίψη για το γεγονός. Χωρίς μετάνοια δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συγχώρηση των αμαρτιών και χωρίς μετάνοια κανένα πρόσωπο δε μπορεί να βιώσει την αιώνια ζωή.

Επιμελήθηκε ο μαθητής της Β2΄ τάξεως Ιωάννης Χατζηϊωάννου.









[1] Είμαστε η ομάδα που την περσινή χρονιά εκπονήσαμε την εργασία «ΘΕΟΛΟΓΙΑ –ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΑΓΙΟΠΑΤΕΡΙΚΑ  ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ’».

Δεν υπάρχουν σχόλια: