ΑΓΓΕΛΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΗ ΦΑΝΟΥΡΗ...

Στις 12 -2-2013 οι μαθητές του Γ1΄ μαζί με τη θεολόγο τους, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Άη -Φανούρη, τον Ιερό Ναό της ενορίας του Σχολείου, μια πολύ όμορφη και φιλόξενη τρίκλιτη βασιλική. Ο σεβαστός πατήρ Αργύριος, πρωτοπρεσβύτερος του Ναού  μίλησε με μεγάλη προσήνεια και εξήγησε την εικονογράφηση του Ναού. Η συζήτηση, κατά την οποία ο σεβαστός πατήρ απάντησε σε  απορίες και προβληματισμούς των μαθητών, ήταν πολύ εποικοδομητική. Στο τέλος  προσέφερε από μια μικρή εικόνα.σε όλα τα παιδάκια του Γ1΄


Σχετικά με τον Ιερό Ναό:
Ο Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου -Τιμίου προδρόμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Ιωαννίνων 130, γωνία Παπάφη και Άνω Τζουμαγιάς, τ.κ. 54453, θεμελιώθηκε το 1923 και εγκαινιάστηκε το 1928.
Η τελευταία ουσιαστική επέμβαση άρχισε το 1993 με την προσθήκη εξωτερικού περιτειχίσματος και άλλων προσκτισμάτων, τα οποία , αφ’ ενός μεν στηρίχθηκαν σε νέα θεμέλια και αφ’ ετέρου αγκυλώθηκαν επί του παλαιού κτίσματος με τη χρησιμοποίηση ειδικών αρχιτεκτονικών δομικών τρόπων, ώστε να έχουμε σήμερα μια νέα εκκλησία ουσιαστικά κτισμένη εκ βάθρων.
Σημαντικό είναι ότι στον Ιερό αυτό Ναό μεταφέρθηκε από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης και φυλάσσεται ως πολύτιμος πνευματικός θησαυρός, η εικόνα της Παναγίας της Ρευματοκράτειρας.
Σύμφωνα με παλαιά παράδοση υπήρχε στη Ραιδεστό, κοντά στο στόμιο του ρεύματος του Ελαιώνος ναΐδριο και αγίασμα στο όνομα της Θεοτόκου.
Στο ναΐδριο σώζονταν πολλά βυζαντινά ιερά κειμήλια, μεταξύ των οποίων και δύο εικόνες της Θεοτόκου, μία μεγάλη εικονίζουσα αυτήν να κρατά αγκαλοφιλούσα τον Κύριο και ακόμη μία μικρή, παριστάνουσα αυτήν να κρατά φιλούσα τον Υιόν της (όπως αναφέρει το Συναξάρι).
Την εικόνα αυτή της Παναγίας της Ρευματοκράτειρας που βρίσκεται στον Ναό, την έφερε κατά τον Οκτώβριο του 1922 ο πατέρας του Α. Αναστασίου από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.
Η εικόνα της Παναγίας πρέπει να αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αι. σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης με ρωσική επίδραση κατά τους ειδικούς.
Η εικόνα αυτή κάθε χρόνο και τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά συλλιτανεύονταν εντός του ναού μαζί με τη μεγάλη, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, με την παρουσία όλων των Θεσσαλονικέων που κατάγονταν από τη Ραιδεστό.
(Οι πληροφορίες από την έκδοση ημερολογίου της εκκλησίας, έτους 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια: